Cengiz isminin anlamı
Cengiz Han. Moğol İmparatorluğu'nun kurucusu, asıl adı Timuçin'dir. Moğolcada Çing sıfatının çoğulu olarak, güçlü, kuvvetli anlamındadır. İslam ülkelerine düzenlediği seferlerle acımasız ve gaddarca müslümanları katletti. İslam medeniyetine büyük ölçüde tahribat verdi
- Cengiz ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmiyor.
- Admin
Son Üç Harfine Göre
İlk ve Son Harfine Göre
Türkiye'de Cengiz ismini taşıyan yaklaşık 208.659 kişi bulunmaktadır.
Ülkemizde Cengiz ismi en çok kullanılan 59. isim olup, yaklaşık olarak her 373 kişiden biri Cengiz adını taşımaktadır.
Cengiz isminin sitemizde görüntülenme sayısı 27.836.
Cengiz ismi için yaptığımız ankete katılan 93 kişinin bu isme verdiği ortalama değer ise 5 üzerinden 4,05.
Ziyaretçilerimizden 278 kişi Cengiz ismini öneriyor, 166 kişi ise önermiyor.
Ziyaretçilerimiz bu isim için 12 adet yorum yaparak fikirlerini beyan etmişlerdir.
Cengiz ismine ait nitelikler
Bu ismi nasıl nitelendirirdiniz? Geleneksel, dini, çekici veya modern yapmanız gereken uygun gördüğünüz en fazla 5 özelliği aşağıdaki kutu üzerinde işaretlemek ve onayla düğmesine tıklamak. Ziyaretçilerimizin daha önceki tercihlerini yanlarında bulunan çarpı (x) simgesine tıklayarak kaldırabilir ve yerlerine yenilerini belirtebilirsiniz.
Cengiz ismi ile ilgili ziyaretçi yorumları Yorum Yap
Cengiz, farslıların rumların ve slav ve arapların önünü kesti ve 40 çadırlık bir alevi yörük beyliğin cihan devleti olabilmesini sağlayan yolu açtı. Anlamı okyanus demektir, İmparator un karşılığıdır bu anlamda.
Anlamı Yanlış
Cengiz ismini taşıyan önemli kişiler
Araştırmalarımız sonucunda Cengiz ismini taşıyan aşağıdaki şahsiyetlere ulaştık. İlgili kişilerin adı soyadı, doğum ve mesleki özellikleri gibi temel bilgileri hakkında fikir edinebilirsiniz.
İsmi Cengiz olan önemli kişiler
Cengiz Atila
Cengiz Atila (Doğum Tarihi: 27 Temmuz 1966, Muğla), Türk eski millî futbolcu. Adı en başarılı dönemini geçirdiği Trabzonspor'la anılmaktadır.
Cengiz Aktar
Cengiz Aktar, (Doğum Tarihi: 1955, İstanbul) Türk gazeteci ve yazar.
Cengiz Alp
Cengiz Alp (Doğum Tarihi: 25 Ocak 1969, Bursa), Türk eski futbolcu. Ankaragücü ile Fenerbahçe'ın eski futbolcularındandır.
Cengiz Aydoğan
Cengiz Aydoğan, (Doğum Tarihi: 1953, Alanya, Türkiye), Türk siyasetçi.
Cengiz Bektaş
Cengiz Bektaş (Doğum Tarihi: 26 Kasım 1934, Denizli) Türk yüksek mimar, mühendis, ozan ve Evrensel gazetesi'nde yazar.
Cengiz Biçer
Cengiz Biçer (Doğum Tarihi: 11 Aralık 1987, Grabs, İsviçre) Türk kökenli Lihtenştaynlı kaleci. Süper Lig ekiplerinden Mersin İdman Yurdu'nda oynamaktadır.
Cengiz Bozkurt
Cengiz Bozkurt (24 Aralık 1965, Nevşehir) Türk oyuncu.
Cengiz Bulut (Ardahan doğumlu)
Cengiz Bulut, (Doğum Tarihi: 1939, Alabalık, Posof, Ardahan, Türkiye), Türk bürokrat.
Cengiz Bulut (Yeniköy doğumlu)
Cengiz Bulut (Doğum Tarihi: 1949, Yeniköy), Türk siyasetçi.
Cengiz Coşkun
Cengiz Coşkun, (Doğum Tarihi: 29 Nisan 1982, İstanbul) aslen Bulgaristan göçmeni olan Türk model ve oyuncu.[1]
Cengiz Erdoğan
Cengiz Erdoğan (Doğum Tarihi: 1943, Hopa, Artvin Türkiye), Türk hukukçu.
Cengiz Gündoğdu
Cengiz Gündoğdu (1943, İstanbul) Türk eleştirmen, yazar.
Cengiz Kayatürk
Cengiz Kayatürk, Türk basketbolcu (1955).
Cengiz Kurtoğlu
Cengiz Kurtoğlu (Doğum Tarihi: 5 Mayıs 1959, Arhavi, Artvin) Müzisyen, piyanist ve şarkıcı, taverna müziğinin önemli icracılarındandır. Zaman zaman hafif Arabeske kayan albümler de yapar. Yorgun Yıllarım buna iyi bir örnektir. Şarkılarında aşk acısı gibi bireysel konuları işler.
Cengiz Küçükayvaz
Cengiz Küçükayvaz (Doğum Tarihi: 30 Temmuz 1968, Uşak), Türk oyuncu.
Cengiz Nezir
1957 yılında Düzce'de Doğan oyuncudur. 1970'li yılların Hababam Sınıfı serisinde Bozum Cahit karakterini oynayan oyuncudur. Yıllar sonra Hababam Sınıfı Merhaba aldı filmde de küçük bir rolde gözükmüştür.
Cengiz Onural
Cengiz Onural (Doğum Tarihi: Mustafa Cengiz Onural) müzisyen, besteci, makina mühendisi, yüksek işletme mühendisi.
Cengiz Sarıkuş
Bu maddenin konusuna aşina iseniz maddeyi genişleterek onun kayda değer olduğunu ortaya koyun. Bu sorunu çözmenin en iyi yolu, konu hakkında, maddenin yazarı ve konusundan bağımsız taraflarca yayımlanmış kaynaklar vermektir. Eğer kayda değerliği kanıtlanamazsa, maddenin Vikipedi:Silme politikası gereği silinmeye uygunluğu, muhtemelen göz önüne alınacaktır.
Cengiz Semercioğlu
Cengiz Semercioğlu, (Doğum Tarihi: 1967, İstanbul) gazeteci ve televizyon yapımcısı.
Cengiz Sezici
Cengiz Sezici (Doğum Tarihi: 1950, Adana), Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.
Cengiz Seçsev
Cengiz Seçsev (Doğum Tarihi: 9 Haziran 1960, Eskişehir), Türk eski futbolcu ve teknik direktör.
Cengiz Tangör
Cengiz Tangör (Doğum Tarihi: 26 Ağustos 1973, Edremit), tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.
Cengiz Toraman
Cengiz Toraman, (Doğum Tarihi: 27 Şubat 1972, Eskişehir), Türk tiyatro ve dizi oyuncusu.
Cengiz Çandar
Cengiz Çandar (Doğum Tarihi: 1948) Türk gazeteci, köşe yazarı ve yazar.
Cengiz Özkan
Cengiz Özkan (Doğum Tarihi: 1967 Divriği, Sivas) müzisyen, saz sanatçısı.
Cengiz Üstün
Cengiz Üstün (Doğum Tarihi: 1972, İstanbul) Türk karikatürist
Cengiz Şahin
Cengiz Şahin (Doğum Tarihi: 1983, İstanbul), Türk tiyatrocudur.
Cengiz Çoban
Cengiz Çoban (Doğum Tarihi: 20 Ocak 1988, Vakfıkebir, Trabzon) Türk futbolcu. Pendikspor'da oynamaktadir.
Cengiz Özyalçın
Cengiz Özyalçın (Doğum Tarihi: 1939, İstanbul), Türk eski futbolcu, spor adamı, siyasetçi. Diş hekimi olduğu için futbol oynadığı dönemlerde "Dişçi Cengiz" takma adıyla da tanınmaktaydı.[1]
Kaynak hatası: <ref> etiketleri var, ama karşılık gelen <references/> etiketi bulunamadı. (Bkz: Kaynak gösterme)
Cengiz Aytmatov
Cengiz Aytmatov, (Kırgızca: Чыңгыз Айтматов (Çıňğız Aytmatov), Rusça: Чингиз Торекулович Айтматов) (Doğum Tarihi: 12 Aralık 1928,SSCB - Ölüm Tarihi: 10 Haziran 2008, Almanya). Ünlü Kırgız Türk'ü edebiyatçı, gazeteci, çevirmen ve siyasetçi.
Cengiz Dağcı
Cengiz Dağcı, (Doğum Tarihi: 9 Mart 1919 Gurzuf - Ölüm Tarihi: 22 Eylül 2011 Londra), Kırım Tatar roman yazarıdır. Pek bilinmemesine rağmen Kırım Tatarca şiirleri de vardır. Gurzuf'ta doğdu. Çocukluğu Kızıltaş (şimdiki adıyla Krasnokamenka) köyünde geçti. Cengiz Dağcı Türkiye'ye hiç gelmediği halde kitaplarını Türkiye Türkçesi ile yazmış, kitaplarının ilk redaksiyonunu da şair Ziya Osman Saba yapmıştır. Türkiye'de yayınlanan eserleri sayesinde Türkiye'de birçok insan Kırım ’ı ve Kırım Tatarları 'nın yaşantılarını öğrenmiş oldu. İlk ve orta öğrenimini köyünde ve Akmescit`te yaptı. 1938'de ortaokulu bitirdi. Kırım Pedagoji Enstitüsü ikinci sınıfında iken II. Dünya Savaşı çıktı. 1941`de Ukrayna cephesinde Almanlara esir düştü. Almanların yenilmesi üzerine esir kampından kurtularak müttefik devletler safına sığındı. 1946 Ekiminde eşi ve kızıyla birlikte önce Edinburgh'a geldi. 1947 yılı başında Londra'ya geçti. 1953'te Fulham Road'da bir lokanta açtı. 1974 yılında Londra'da Wimbledon yakınlarındaki Southfields'e yerleşti. Cengiz Dağcı, vatanından ayrıldığından bu yana hiç Kırım'a gitmedi. Cengiz Dağcı 22 Eylül 2011 Perşembe günü saat 12.30 sularında Sauthfields'teki evinde vefat etti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun girişimleri ile Türkiye'den katılan kalabalık bir topluluk tarafından 2 Ekim 2011 Pazar günü 69 yıldır görmediği Yalta'ya bağlı Kızıltaş köyünde toprağa verildi. Yazar böylece ebedi uykusunu doğduğu topraklarda uyumak imkanına kavuştu. Eserlerinde Kırım Türklerinin Rusların zulmü altındaki hayatını anlatır. Hüzünlü bir üslûbu vardır. Öğrencilerin okullarda sadece ders almak dışında oyun oynamasından yanadır. Hakkında İbrahim Şahin tarafından bir doktora çalışması yapılmıştır (Cengiz Dağcı'nın Hayatı ve Eserleri, Kültür Bakanlığı Yay.,1998). İsa Kocakaplan, Cengiz Dağcı hakkında 3 kitap yayınlamıştır: 1.Cengiz Dağcı'nın Dört Romanı (1992, 1998 MEB Yayınları), 2.Kırım'dan Londra'ya Cengiz Dağcı (1998 Damla Yayınları-Bu eserin ikinci bölümünü Cengiz Dağcı'nın Dört Romanı oluşturmaktadır.), 3.Kırım'ın Ebedî Sesi Cengiz Dağcı ( 2010, Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları).
Cengiz Gökçek
Cengiz Gökçek (Doğum Tarihi: 1934, Araban, Gaziantep) - (ö. 24 Nisan 2013, Bursa[1]), Türk siyasetçi.
Cengiz Han
Cengiz Han (Chinggis Khaan, Çinggis Haan) (ya da doğum adıyla Temuçin (anlamı: demirci)), (Moğolca: Чингис Хаан ya da "Tengiz" (anlamı: deniz)), Farsça: چنگیز خان (Doğum Tarihi: 1162 – Ölüm Tarihi: 18 Ağustos 1227) Moğol Börçigin ailesinden siyasetçi, asker ve han. Moğol kabilelerini buyruğu altında birleştirerek Moğol İmparatorluğu'nu (1206-1294) kurmuştur.
Cengiz Mustafayev
Cengiz Mustafayev, ünlü Azerbaycanlı gazeteci, Azerbaycan'ın milli kahramanı.
Cengiz Topel
Cengiz Topel (Doğum Tarihi: 1934; İzmit – Ölüm Tarihi: 1964; Kıbrıs), Türk pilot yüzbaşı. 1964'te Türk Hava Kuvvetleri'nin Kıbrıs'ta gerçekleştirdiği uyarı uçuşunda, uçağı Rum uçaksavarlar tarafından vurulunca paraşütle atladı ve esir düştü. Rumlar tarafından hastanede öldüğü belirtilen Topel'in naaşı iade edildi. Türk Hava Kuvvetleri'nin Kıbrıs'taki ilk pilot kaybıdır.[1]
Kaynak hatası: <ref> etiketleri var, ama karşılık gelen <references/> etiketi bulunamadı. (Bkz: Kaynak gösterme)
Soyadı Cengiz olan önemli kişiler
Atilla Cengiz
Atilla Cengiz (Doğum Tarihi: 1975, Kars), Türk yönetmen. Sırasıyla Ezo Gelin, Hayat Apartmanı, Menekşe ile Halil, Aşk Yeniden, Talih Kuşu, Kapadokya Düşleri, Kızım Nerede?, Bir Günah Gibi ve Alev Alev gibi dizilerinin yönetmenliğini yaptı. Senaryosunu ve yönetmenliğini yaptığı Oğul filmi ulusal ve uluslararası büyük festivallere seçildi.[kaynak belirtilmeli]
Bora Cengiz
Bora Cengiz (Doğum Tarihi: 9 Aralık 1990, İstanbul) Türk fotoğrafçı, radyocu, müzisyen, oyuncu ve yönetmen.
Cenk Cengiz
Cenk Cengiz (Doğum Tarihi: 30 Mart 1988, Altındağ, Ankara), Türk futbolcu. 3. Lig ekiplerinden Derince Belediyespor'da oynamaktadır.
Ergun Cengiz
Ergun Cengiz, (Doğum Tarihi: 26 Ağustos 1987, Oltu, Erzurum), forvet mevkiinde görev yapan Yeni Malatyasporlu futbolcu.
Sadi Celil Cengiz
Sadi Celil Cengiz (1 Şubat 1983; Çarşamba, Samsun), Çerkez[1] asıllı Türk oyuncu.
Kaynak hatası: <ref> etiketleri var, ama karşılık gelen <references/> etiketi bulunamadı. (Bkz: Kaynak gösterme)
Metin Cengiz
Metin Cengiz (Doğum Tarihi: 1953, Göle - Kars), şair, yazar.
Eşref Cengiz
Eşref Cengiz (Doğum Tarihi: 1936, Diyarbakır) - (ö. 15 Nisan 2012[1]) Türk siyasetçi.
Cengiz isminin analizi
Cengiz isminin her bir harfi aşağıda belirtilen karakteristik özellikleri ifade etmektedir.
- C harfi :
- Konuşma ve yazma yeteneği
- E harfi :
- Sıkıntılardan kurtulmak için mücadele
- N harfi :
- Sağduyu
- G harfi :
- İnatçı kişilik, gerginlik
- İ harfi :
- Kırılganlığı
- Z harfi :
- Bilimsel bakış açısı, okumayı seven bir kişilik
Cengiz isminin numerolojisi
Cengiz isminin numerolojik toplamına, harflerin alfabemizdeki sıralarının toplamları yolu ile ulaşıyoruz.
- C =
- 3
- E =
- 6
- N =
- 17
- G =
- 8
- İ =
- 12
- Z =
- 29
- Toplam =
- 75
Cengiz isminin farklı yazılış biçimleri
Cengiz isminin farklı alfabe ve notasyonlardaki yazılışlarını alt bölümden inceleyebilirsiniz. Cengiz isminin farklı yazılışları ile ilgili hatalı ya da eksik bulduğunuz bölümleri bize Öneri / Şikayet Formu aracılığı ile iletebilirsiniz.
Cengiz isminin kara kuvvetleri notasyonuna göre yazılışı aşağıdaki şekildedir.
Cemal
Ekrem
Nizam
Galip
İrfan
Zühtü
Cengiz isminin deniz kuvvetleri notasyonuna göre yazılışı aşağıdaki şekildedir.
Cemâl
Engin
Neptün
Gabya
İstif
Zuhâl
Cengiz isminin hava kuvvetlerinde kabul görmüş notasyona göre yazılışı aşağıdaki şekildedir.
Charlie
Echo
November
Golf
İndia
Zulu
Cengiz isminin Türk Dil Kurumunda kabul görmüş notasyona göre yazılışı aşağıdaki şekildedir.
Ceyhan
Edirne
Niğde
Giresun
İzmir
Zonguldak